کوره و رنگ های کوره ای در صنعت رنگ،استا امگا،رنگ پودری،الکترو استاتیک
کوره و رنگ های کوره ای
مشکل توليد قطعات با تيراژ کم، هميشه مسئلهاي نگرانکننده براي صنعتگران بوده است. زيرا هزينه گزاف ساخت قالبهاي فلزي، اين امکان را فراهم نميکرد تا قطعات با تيراژ کم، ارزش اقتصادي پيدا کنند. با ورود رزينهاي قالبگيري اپوکسي، ميتوان ادعا کرد که اين مشکل تا حد بسيار زيادي حل شده است. در اين روش، رزين در اطراف مدل ريخته مي شود. بعد از ۲۴ ساعت و يا بيشتر (بسته به شرايط)، مواد سخت شده و با انقباض نزديک به صفر که بسيار حائز اهميت در صنعت است، کپي برداري ۱۰۰درصد صورت ميپذيرد. مدل، از قالب خارج و رزين درون قالب تزريق شده و قطعه به دست ميآيد. تنها کافي است از ماده جداکننده براي نچسبيدن رزين به مدل و محصول نهايي به قالب، استفاده شود. لذا ميتوان از پيچيدهترين قطعات با سادهترين روش، قالبگيري کرد.
قالب گرفته شده را ميتوان توسط موادي ديگر نظير الياف شيشه و ساير افزودنيها به استحکام بسيار بالا رساند. ارزاني و سرعت اين روش، بسيار چشمگير است. از ديگر کاربردهاي رزين اپوکسي، ساخت انواع قطعات با استحکام فولاد و حتي بيشتر و وزن يک هفتم آن به روش کامپوزيتي است. اين امر، موجب شده است تا اپوکسي در صنايع هوافضا به نامي شناخته شده تبديل شود.
قابليت ماشينکاري اپوکسي يکي از برجستگيهاي آن است. (سوراخکاري، تراشکاري، فرزکاري)
● نمونه هايي از کاربرد اپوکسي در صنعت
۱) در صنعت فايبرگلاس: ساخت قطعات خودرو کلاه کاسکت، بادگيرها، بچه گلگيرها، بدنه قايق و وسايل شهربازي.
۲) توليد قالبهاي تزييني براي گچهاي پيشساخته: لوسترها و قطعات کريستالي و شومينه
۳) ساخت مادر قالبها براي توليد در صنايع چيني و بهداشتي، سراميک و...
۴) ساخت قالبهاي سنگ مصنوعي، ميز و صندلي
۵) توليد انواع ملزومات در صنايع شيميايي با مقاومت شيميايي بسيار بالا و مقاومت مکانيکي ايده ال
۶) توليد لوازم ورزشي سبک اما بسيار محکم: چوب اسکي
۷) ساخت بدنه هواپيما، موشک و زيردريايي
۸) ساخت انواع بشقابهاي رادار، بدنه هاي ضد رادار
۹) توليد قطعات عايق الکتريکي
● معرفي برخي کامپوندهاي رايج در صنعت
الف) کامپوند ML-۵۱۱
اين کامپوند به صورت دوجزيي و برپايي رزين اپوکسي بيسفنول و هاردنر مخصوص تغيير شکل يافته، توليد و ارائه ميشود. در ساختار اين محصول، از هيچگونه حلال و رقيقکننده غير واکنش گرا استفاده نشده و همين امر باعث ميشود تا خصوصيات اين محصول در درازمدت ثابت باقي بماند و با توجه به خصوصيات مکانيکي برجسته آن، بهترين انتخاب براي ترميم سطوح بتوني بوده و امکان اتصال بتون جديد به کهنه با کمک آن بخوبي ميسر باشد. علاوه بر مقاومت مکانيکي و چسبندگي فوقالعاده، مقاومت شيميايي اين محصول در برابر عوامل محيطي و جوي امکان بهکارگيري آن را در محيط هاي بازي ميسر ميسازد. ساير موارد کاربرد عبارتند از:
ـ اتصال سازههاي فلزي به يکديگر (فلزي به بتوني، بتوني به چوبي)
ـ پوشش سطوح داراي تماس با نم و رطوبت
ب) کامپوند ML-۵۰۱ به عنوان رزين اپوکسي و HA-۱۲ به عنوان هاردنر اپوکسي
هاردنر يادشده، پليآمين بوده و ساختار پليمري محصول دچار هيچگونه تغييرات حجمي و وزني نميشود. با توجه به غلظت مناسب و نفوذپذيري بسيار مطلوب اين محصول، امکان قالبگيري و کپيبرداري از قطعات پيچيده در يک مرحله بدون تضعيف ساختار فيزيکي قطعات، وجود دارد.
موارد کاربرد
ـ به عنوان رزين ساخت قطعه براي توليد قطعه از روش ريخته گري
ـ به عنوان تقويتکننده و پشت ريز مدلهايي که لايه اول آنها با موادي ديگر مدلگيري شدهاند.
پ) کامپوند ML-۵۰۲ به عنوان رزين و HA-۱۲ به عنوان هاردنر اپوکسي
با استفاده از نوعي الياف اپوکسي، مقاومت مکانيکي و سايشي اين محصول تا حد ممکن ارتقا مييابد. از آن براي ساخت قالبهاي اپوکسي که سختي سطحي و مقاومت سايشي در آنها بسيار حائز اهميت است، استفاده ميشود.
اين دسته از مواد، داراي طيفهايي متنوع هستند که از ذکر مابقي آنها صرفنظر ميشود، اما بسته به کاربرد آنها، توجه به عوامل اساسي ذيل بسيار ضروري است.
۱) خواص فيزيکي و ظاهري
شکل ظاهري (مايع و...)- رنگ - وزن مخصوص- نسبت ترکيب دو جزء- زمان ترکيب دو جزء- عمر مصرف- زمان ژل شدن- زمان خشک شدن اوليه- زمان خشک شدن نهايي- عمر نگهداري در انبار- بستهبندي
۲) خصوصيات مکانيکي
مقاومت فشاري- مدول فشاري- مقاومت خمشي- مدول خمشي- استحکام کششي- مدول کششي- سختي- مقاومت ضربهاي- مقاومت چسبندگي در مقابل نيروي برشي
۳) خواص الکتريکي و حرارتي
مقاومت الکتريکي حجمي- مقاومت الکتريکي سطحي- ثابت ديالکتريک- مقاومت حرارتي تا نقطه نرمي- مقاومت حرارتي عملي- ضريب انبساط طولي
۴) نکات فني و ايمني
ـ تميزکردن سطح کار از غبار، نم، رطوبت، چربي و آلودگي
ـ استفاده از دستکش و ماسک صنعتي
ـ استفاده از ترازوي دقيق با توجه به نياز به دقت بالا
ـ تميزکردن لوازم استفادهشده با مواد مخصوص نظير تينرهاي اپوکسي
کاربرد ويژه نوعي خاص از اين مواد، به منظور ساخت فيکسچر کنترلي شيشه خودرو در خطوط توليد
شيشه خودرو با توجه به اهميت فوقالعاده آن، چه از لحاظ ايجاد ديد مناسب براي راننده و چه از نقطهنظر مونتاژي، نيازمند دقت توليد بسيار بالا بويژه فرمي مناسب بوده است. لذا بايد در محل ورود به کارخانه و يا حتي پس از توليد توسط فيکسچرهاي مناسب کنترل شود.
توجه به اين نکته که فيکسچر يادشده بايد در برابر تغييرات دما، مواد شيميايي و عوامل محيطي مقاوم باشد، بسيار حائز اهميت است.
در نمونه ساخته شده براي شرکت خودروسازي زامياد، براي اولين بار از نوعي ژلکوت به همراه مواد رزيني به شرح ذيل استفاده شد (فيکسچر کنترلي شيشه خودروي نيسان Z۲۴F):
مواد مورداستفاده
الف) QV۵۱۱۰
واکسي که به عنوان جداکننده فيکسچر (مواد رزيني) از شيشه به کار ميرود. اين واکس پس از تميزکردن سطح شيشه از هرگونه چربي و آلودگي، روي آن ماليده و پانزده دقيقه بعد توسط دستمالي تميز، پاک شده و اين عمل مجدداً تکرار ميشود.
ب) ژلکوت GS۴۰۴ به عنوان ژلکوت و HY۲۴۱۹ به عنوان هاردنر
برجستگي ممتاز اين ژلکوت، ضدشره بودن آن است. همچنين، از ضخامت ۲ تا ۴ ميليمتر ميتواند بر روي کار در هر مرحله قرار گيرد. يعني براي نيل به استحکام بالاتر از لايههاي بعدي ميتوان استفاده کرد منوط به اينکه زمان خودگيري لايه ابتدايي به عنوان عاملي حياتي کنترل شود. در غير اين صورت، چسبندگي و پيوستگي بين لايهاي، به کلي از ميان رفته و قالبگيري با شکست مواجه ميشود. کنترل فرايند کاري بسيار ساده بوده و هنگام جاري شدن لايه ثانويه اگر توسط دستکش آن را لمس کنيم، بايد حالت چسبناک داشته باشد. ديگر مطلب حائز اهميت بر ماليدن ژلکوت اين است که حتماً بايد در يک جهت (از بالا به پايين و يا از چپ به راست و يا معکوس) صورت پذيرد.
پ) لمينت (HY۵۱۶۰+ LY۲۱۹) و QT۵۸ (به جاي QT۵۸ ميتوان از سيليس استفاده کرد)
لمينت LY۲۱۹ و هاردنر HY۵۱۶۰ با هم مخلوط و آن قدر سيليس يا QT۵۸ به آن افزوده ميشود تا هنگام تست مخلوط توسط دست و مشت کردن و فشردن آن، مخلوط بسختي از لابلاي انگشتان دست خارج شود. ضخامت مجاز در اين مرحله، بين ۲ تا ۴ سانتيمتر است.
توصيه ميشود که در اين مرحله، ضمن استفاده از يک ميکسر حتما از دستکشي مناسب براي تست مخلوط استفاده شود.
فرايند مدلگيري تا اين مرحله پايان پذيرفته است، اما لزوما داراي استقامت لازم با توجه به استقرار در شرايط مختلف، نبوده و توصيه ميشود که از ترکيب HY۵۱۶۰+ LY۲۱۹ به همراه الياف بافتي پارچه و تکههاي نازک چوب و يا مقوا به صورت تاروپود با هدف مستحکم کردن فيکسچر يادشده، استفاده شود. تاکيد ميشود که با توجه به ضرايب انبساط حرارتي فلزات، تحت هيچ شرايطي نبايد از آنها در ساختار فيکسچر استفاده کنيد. پس از قراردادن تکههاي چوب و يا مقوا بر روي کار، ابتدا اليافت بافتني را بر روي سطحي مناسب کاملاً پهن کرده و لمينت را با قلممو روي آن ماليده و سپس روي کار مستقر کنيد. به منظور دستيابي به نتيجه مطلوب، از غلطکي کوچک و مناسب براي خارج کردن حبابهاي هوا از زير اليافت بافتي استفاده کنيد. زيرا وجود آنها از دقت کار ميکاهد. پس از گذشت حداقل ۷۲ ساعت، فيکسچر يادشده، کاملا خودگير شده و ميتواند در محل موردنظر استقرار يابد. دقت اين نوع مدلگيري به حدي است که بسياري از پنل گيج ها نيز با اين روش توليد ميشوند.
براي دسترسي به نسبت ترکيب مواد و ديگر مشخصات يادشده، به جداول استاندارد اين مواد که در اختيار کارخانه توليدکننده است، رجوع کنيد